Energie besparen

Steeds meer woningen met zonnepanelen

De voordelen voor jou en het milieu zijn zo langzamerhand bij iedereen bekend. Maar ontwikkelingen staan niet stil. Zo worden zonnepanelen steeds beter. En wordt het financieel steeds aantrekkelijker. In dit blog breng ik je op de hoogte van de laatste stand van zaken.
Ja. Zonnepanelen zijn steeds betere energieleveranciers. De zonnecellen worden steeds efficiƫnter. Aan het eind van dit jaar zouden zonnepalen maar liefst 30% van het zonlicht omzetten in stroom. (Bron: Trouw). Dus in de nabije toekomst zou je met veel minder panelen dezelfde hoeveelheid stroom kunnen opwekken. Met andere woorden, de zogenoemde terugverdientijd wordt veel korter. Binnen een paar jaar heb je je investering er al uit.

Goedkoop
Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verklaarde een paar maanden geleden dat zonne-energie inmiddels de goedkoopste vorm van energie is geworden. En dat geldt allang niet meer alleen voor panelen die in de felle zon liggen. Ook panelen met een wat ongunstiger ligging (op het oosten, deels in de schaduw) zijn door sterk verbeterde omvormers veel meer energie gaan leveren.

Steeds meer woningen met zonnepanelen
Zonnepanelen zijn in trek. In augustus van het vorig jaar telde Nederland 1 miljoen woningen met zonnepanelen. Wie door de stad fietst, ziet altijd wel ergens mensen bezig met het monteren van panelen. Die populariteit komt ook door de salderingsregeling. Deze regeling, ingevoerd in 2004, zorgt ervoor dat je de groene stroom die je levert aan het net, mag aftrekken van de grijze stroom die je afneemt.

Saldering
Hoe zit het nu met deze salderingsregeling? Wordt deze regeling straks afgeschaft? De salderingsregeling blijft tot 2023 bestaan. Dus nog twee jaar. Daarna wordt de saldering stapsgewijs in 7 jaar afgebouwd. Hierdoor blijft het zowel voor particulieren als voor bedrijven aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. (Althans de komende jaren).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *